zavřít
Robin Cook

spisovatel

Věk:
76
Narození:
4. 5. 1940 , New York City, New York, USA
Znamení:
býk   |  aktuální horoskop
Výška:
přidej výšku
Váha:
přidej váhu
Barva očí:
přidej barvu očí
Barva vlasů:
přidej barvu vlasů
Postava:
přidej postavu
Národnost:
přidej národnost
Rasa:
přidej rasu
Náboženství:
přidej náboženství
Velikost bot:
přidej velikost bot
Velikost oblečení:
přidej velikost oblečení
Hodnotit:
Líbí Nelíbí

14 se líbí, 0 se nelíbí

ODEBÍRAT NOVINKY O TÉTO OSOBNOSTI

Robin Cook je americký lékař a spisovatel, který se proslavil zejména literárními díly z oblasti medicíny, která píše ve formě thrilleru. Život a dílo V roce 1966 absolvoval Robin Cook úspěšně medicínu na Kolumbijské univerzitě. Po studiích působil na chirurgii Queenské nemocnice v Honolulu, sloužil v americkém námořnictvu a dosáhl hodnosti poručíka. V roce 1971 nastoupil na oční kliniku v Massachusetts, kde zůstal až do roku 1975. Následně si otevřel soukromou ordinaci v Bostonu, kde v roce 1977 napsal román Kóma (Coma), který se ihned po vydání stal bestsellerem a o necelý rok později 1978 se dočkal jako Cookova první kniha i filmového zpracování. Vůbec prvním dílem, jež Robin Cook napsal, však byla kniha Stážista (The Year of the Intern), která vyšla v USA v roce 1972. Také některé z jeho dalších knih (včetně Kómatu) se dočkaly i filmové podoby. Vydavatelem jeho knih se stal Reader's Digest, v ČR pak Ikar, potažmo Knižní klub. Zatím posledním Cookovým dílem je Intervention (2009, USA), které zatím nebylo přeloženo do češtiny. Styl psaní Robin Cook píše převážně romány z lékařského prostřední (výjimku tvoří Sfinga z roku 1979). Některá z jeho děl jsou nadčasová, převážně však dost přesně popisuje prostředí současné medicíny. I když se tedy jeho díla v mnoha případech stávají sci-fi, reálně zapadají do současného světa a jsou kritikou přijímána velmi příznivě. Dílo Robina Cooka Bibliografie - 1972 - The Year of the Intern (Stážista) - 1977 - Coma (Kóma) - 1979 - Sphinx (Sfinga) - 1981 - Brain (Mozek) - 1982 - Fever (Horečka) - 1983 - Godplayer (Muž, který si hrál na Boha) - 1985 - Mindbend - 1987 - Outbreak (Nákaza) - 1988 - Mortal Fear (Smrtelný strach) - 1989 - Mutation (Mutace) - 1990 - Harmful Intent (Kořeny zla) - 1991 - Vital Sings (Známky života) - 1992 - Blindsight (Slepota) - 1993 - Fatal Cure (Osudná léčba) - 1993 - Terminal (Konečná stanice) - 1995 - Contagion (Epidemie) - 1996 - Acceptable Risk (Únosné riziko) - 1997 - Chromosome 6 (Chromozom 6) - 1997 - Invasion (Invaze z Galaxie) - 1998 - Toxin (Toxin) - 1998 - Vector (Infekce) - 2000 - Abduction(Planeta Interterra) - 2001 - Shock (Šok) - 2003 - Seizure (Záchvat) - 2005 - Marker (Smrtící gen) - 2006 - Crisis (Krize) - 2007 - Critical (Kritický bod) - 2008 - Foreign Body - 2009 - Intervention Filmové adaptace - 1978 - Kóma - 1983 - Sfinga - 1993 - Kořeny zla - 1994 - Smrtelný strach - 1995 - Nákaza - 1996 - Konečná stanice - 1997 - Invaze z galaxie - 2001 - Únosné riziko - 2008 - Americký webový 50-ti dílný seriál na námět knihy Foreign Body …zobrazit celý životopis

Upravit životopis

Životopis

Robin Cook je americký lékař a spisovatel, který se proslavil zejména literárními díly z oblasti medicíny, která píše ve formě thrilleru.

Život a dílo
V roce 1966 absolvoval Robin Cook úspěšně medicínu na Kolumbijské univerzitě. Po studiích působil na chirurgii Queenské nemocnice v Honolulu, sloužil v americkém námořnictvu a dosáhl hodnosti poručíka. V roce 1971 nastoupil na oční kliniku v Massachusetts, kde zůstal až do roku 1975. Následně si otevřel soukromou ordinaci v Bostonu, kde v roce 1977 napsal román Kóma (Coma), který se ihned po vydání stal bestsellerem a o necelý rok později 1978 se dočkal jako Cookova první kniha i filmového zpracování. Vůbec prvním dílem, jež Robin Cook napsal, však byla kniha Stážista (The Year of the Intern), která vyšla v USA v roce 1972. Také některé z jeho dalších knih (včetně Kómatu) se dočkaly i filmové podoby. Vydavatelem jeho knih se stal Reader's Digest, v ČR pak Ikar, potažmo Knižní klub. Zatím posledním Cookovým dílem je Intervention (2009, USA), které zatím nebylo přeloženo do češtiny.

Styl psaní
Robin Cook píše převážně romány z lékařského prostřední (výjimku tvoří Sfinga z roku 1979). Některá z jeho děl jsou nadčasová, převážně však dost přesně popisuje prostředí současné medicíny. I když se tedy jeho díla v mnoha případech stávají sci-fi, reálně zapadají do současného světa a jsou kritikou přijímána velmi příznivě.

Dílo Robina Cooka
Bibliografie
- 1972 - The Year of the Intern (Stážista)
- 1977 - Coma (Kóma)
- 1979 - Sphinx (Sfinga)
- 1981 - Brain (Mozek)
- 1982 - Fever (Horečka)
- 1983 - Godplayer (Muž, který si hrál na Boha)
- 1985 - Mindbend
- 1987 - Outbreak (Nákaza)
- 1988 - Mortal Fear (Smrtelný strach)
- 1989 - Mutation (Mutace)
- 1990 - Harmful Intent (Kořeny zla)
- 1991 - Vital Sings (Známky života)
- 1992 - Blindsight (Slepota)
- 1993 - Fatal Cure (Osudná léčba)
- 1993 - Terminal (Konečná stanice)
- 1995 - Contagion (Epidemie)
- 1996 - Acceptable Risk (Únosné riziko)
- 1997 - Chromosome 6 (Chromozom 6)
- 1997 - Invasion (Invaze z Galaxie)
- 1998 - Toxin (Toxin)
- 1998 - Vector (Infekce)
- 2000 - Abduction(Planeta Interterra)
- 2001 - Shock (Šok)
- 2003 - Seizure (Záchvat)
- 2005 - Marker (Smrtící gen)
- 2006 - Crisis (Krize)
- 2007 - Critical (Kritický bod)
- 2008 - Foreign Body
- 2009 - Intervention

Filmové adaptace
- 1978 - Kóma
- 1983 - Sfinga
- 1993 - Kořeny zla
- 1994 - Smrtelný strach
- 1995 - Nákaza
- 1996 - Konečná stanice
- 1997 - Invaze z galaxie
- 2001 - Únosné riziko
- 2008 - Americký webový 50-ti dílný seriál na námět knihy Foreign Body

Hledáte také jako: Dr. Robin Cook
Rychlá navigace:novinky |diskuse

Mohli by vás také zajímat…